Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Ο λυτρωτής" Jo Nesbo

Ο λυτρωτής του Jo Nesbo εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Μέλερ έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του ένα ρολόι χεριού. "Και τέλος ένα μικρό τεχνικό βοήθημα για κάποιον που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μένα. Για τον καλύτερο ερευνητή μου και τον χειρότερο εφιάλτη μου..."


Ο Χάρι Χόλε προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή του ριζικά. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα ξεπεράσει τη Ράκελ και να να συνηθίσει τη ζωή του χωρίς αυτήν. Εντάξει δεν είναι και ακατόρθωτο, το παλεύει. Για να πειστεί όμως και ο ίδιος πως τα πάει καλά, χρειάζεται που και που κανένα πείραμα με το άλλο φύλο παράλληλα με τις επισκέψεις του στην ομάδα των Ανώνυμων Αλκοολικών που τον βοηθάει να κόψει οριστικά τις παρτίδες του με τον κύριο Jim beam. Για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει υποσχεθεί στον Όλεγκ (γιο της Ράκελ) μια βόλτα. Του έχει λείψει ο μικρός πολύ.
Τα σχέδια του όμως θα αλλάξουν όταν κάποιος πυροβολεί εν ψυχρώ έναν άντρα του Στρατού Σωτηρίας κατά τη διάρκεια της υπαίθριας συναυλίας των Χριστουγέννων. Εύκολο μοιάζει να βρουν ποιος είναι ο δολοφόνος. Αλλά για πρώτη φορά πέφτουν πάνω σε ένα πρωτότυπο αδιέξοδο. Παρόλο τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στη συναυλία κανείς δεν είδε ποιος πυροβόλησε. Κανείς δεν πρόσεξε τίποτα ύποπτο ούτε κανέναν άντρα που να σήκωσε το χέρι του και να σκότωσε κάποιον άλλον. Κι αυτό συνέβη γιατί ο δολοφόνος  έχει την ικανότητα να περνά απαρατήρητος. Μέγα προτέρημα για κάποιον που ασκεί το επάγγελμα του πληρωμένου δολοφόνου. 

Υπάρχει όμως και ο παράγοντας καιρός ο οποίος θα πάει κόντρα στα σχέδια όσων αποφάσισαν να "παίξουν" σε αυτό το κόλπο. Και όλα... μα όλα... θα ανατραπούν στο παγωμένο Όσλο. Κι εκεί που όλα κυλούσαν ήρεμα, που όλα ήταν υπό έλεγχο κάτω από τις διαταγές του νέου "αφεντικού" της αστυνομίας, ξαφνικά ο πυρετός στον όροφο του ανθρωποκτονιών θα χτυπήσει κόκκινα. 

Θα προλάβει ο Χάρι Χόλε να βρει τον δολοφόνο πριν από τα Χριστούγεννα;
Και με εκείνον τον παλιό του φίλο και εχθρό (μια σχέση που ακόμα δεν ξεκαθάρισε) και που χωράει μέσα σε ένα μπουκάλι και βρωμάει αλκοόλ, γιατί ανοίγει πάλι παρτίδες;

Ο λυτρωτής είναι ένα βιβλίο που σε πάει εκεί που δεν το περιμένεις. Το τέλος είναι τόσο απρόβλεπτο που ακόμη κι ένας ικανός αναγνώστης αστυνομικών μυθιστορημάτων δεν μπορεί να υποψιαστεί. Είναι ένα βιβλίο όμως που μέσα στις σελίδες του κρύβονται ακραία συναισθήματα, όλα όμως ικανά να ταρακουνήσουν τον άτακτο και ανυπάκουο ερευνητή Χάρι Χόλε. Και όχι μόνο.
Κανένας αναγνώστης δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά από το μίσος και τη δίψα για εκδίκηση -συνδιασμός που σκοτώνει- ούτε μπορεί κανείς να αδιαφορήσει από τον πόνο της απώλειας κάποιου που αγαπά αλλά και δεν μπορεί κάποιος να μείνει απαθής  μπροστά στον θυμό που βράζει στα σωθικά εκείνων που πόνεσαν, έπαιξαν, έχασαν και τελικά έφυγαν. Γιατί καμιά φορά οι νίκες δεν έχουν καμιά σημασία μπρος το αναπόφευκτο. Η συμπάθεια όμως, ίσως και η αγάπη καμιά φορά, μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο υποφερτά όταν τα πράγματα δεν μπορούν να φτιάξουν ή να διορθωθούν πια. 

Ο καλύτερος επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας και ο χειρότερος δημόσιος υπάλληλος όλων των εποχών ακούει στο όνομα Χάρι Χόλε!
Απολαύστε τον από τις εκδόσεις μεταίχμιο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια