Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Φρέντερικ" Λίο Λιόννι

"Φρέντερικ" Λίο Λιόννι εκδόσεις Πατάκη


Ένα βιβλίο γραμμένο με άξονα την ποίηση και την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας αλλά δεν είμαστε πάντα ικανοί να την ανακαλύπτουμε. Γιατί άραγε;

Σε έναν πέτρινο τοίχο κάπου μακριά, μια ομάδα ποντικιών μαζεύει τα απαραίτητα για τον χειμώνα που θα τον βρουν μπροστά τους και που όπως κάθε φορά θα είναι δύσκολος.
Μόνο ο Φρέντερικ δεν δουλεύει. Κάθεται σε μια πέτρα και αγναντεύει. Τα υπόλοιπα ποντίκια τον κοιτούν καχύποπτα και απορούν για τη στάση του. Μα πως είναι δυνατόν να μην βοηθάει ο Φρέντερικ να ετοιμαστούν για τον χειμώνα;




Ο Φρέντερικ όμως δουλεύει. Κι ας μην το βλέπουν οι άλλοι. Ο Φρέντερικ δουλεύει με την ψυχή του. Γιατί για να βγει πέρα ο βαρύς χειμώνας δεν χρειάζονται μόνο προμήθειες σε τρόφιμα ή μάλλινα σκεπάσματα αλλά χρειάζονται και προμήθειες ομορφιάς, αποθέματα χρωμάτων, λέξεων και ζεστασιάς. Της ζεστασιάς όμως που φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων και όχι στα ρούχα. Εκεί που κρύβονται όλα τα όμορφα πράγματα που έχουν φυλακίσει οι πέντε αισθήσεις του ανθρώπου.

Κι όταν έρθει ο χειμώνας, κρύος, βαρύς και γκρίζος και όταν τα ποντίκια θα νιώσουν το γκρίζο να ασχημαίνει τις καρδιές τους θα ζητήσουν βοήθεια από τον Φρέντερικ. Και ο Φρέντερικ τότε θα τους αποκαλύψει το μυστικό. Πως όλο το καλοκαίρι δεν χάζευε καθισμένος πάνω σε μια πέτρα. Αλλά μάζευε ήλιο για όλους τους, για να ζεσταθούν τον κρύο χειμώνα. Μάζευε χρώματα για να διώξουν όλοι μαζί το καταθλιπτικό γκρίζο του χειμώνα. Μάζευε λέξεις για να ομορφαίνουν οι νύχτες τους.
Ο Φρέντερικ είναι ποιητής. Και μέσα από την ποίηση διδάσκει την ομορφιά στους φίλους του. Η ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και μας περιμένει να την θαυμάσουμε. Ο Φρέντερικ δίνει ένα σπουδαίο μάθημα ζωής σε όλους μας. Ευαίσθητος, τρυφερός, καλοσυνάτος, ακούραστος, υπομονετικός μα πάνω από όλα ποιητής. Γιατί ποιητής είναι αυτός που πρώτα γράφει με τη σιωπή του και μετά με τις λέξεις.

Ελάτε να πάρουμε ένα μάθημα από τον Φρέντερικ! τι κι αν είναι ποντίκι; είχε την ικανότητα να δει όσα δεν βλέπουμε εμείς, να ακούσει, να αγγίξει, να νιώσει. 

Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο! ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, αισιοδοξία και ομορφιά που νικάει ηρωικά όλες τις ασχήμιες του κόσμου μας.
Το προτείνω με την ψυχή μου!
Τα σέβη μου κύριε Φρέντερικ! Από σήμερα είδα άλλο ένα νόημα στις ομορφιές του κόσμου μας! Και αυτό το οφείλω σε εσένα.

Για ακόμη μια φορά, σας θυμίζω πως τα παιδικά βιβλία δεν γράφονται μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Κυρίως για τους μεγάλους!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πατάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια